Kigger man på de bedste ligaer i landet hos herrerne og kvinderne, er der en voldsom geografisk slagside.
Ikke mindst hos mændene, hvor 11 af de 14 hold i Herrehåndboldligaen har sit udspring i Jylland. GOG tegner Fyn, mens kun Nordsjælland og Ringsted er at finde øst for Storebælt.
I fodboldens verden har man i Københavnsområdet både FC København og Brøndby som dominerende faktorer i Superligaen. men i håndbold er der ingen deciderede københavner-klubber tilbage i den bedste herrerække. Som navnet antyder, var KIF Kolding-København et noget atypisk samarbejde baseret på resterne af hedengangne AG København. Klubben spillede hjemmekampene i både Brøndby og Kolding og vandt to danske mesterskaber på stribe. Men nu er samarbejdet ophørt, og KIF Kolding har stoppet samarbejdet med københavnerne.
De “rene” københavnerklubber har dog ikke altid holdt sig tilbage hos mændene, og i tidernes morgen kunne hold som Gladsaxe HG og Virum-Sorgenfri også lege med om de sjove placeringer. Men det generelle billede af Danmarksmestre gennem tiden viser stadig stor jysk dominans. De sidste tre år er både guld og sølv gået til jyske klubber, mens kun GOG har formået at blande sig i medaljestriden.
Hos kvinderne ser det i dag en anelse mere alsidigt ud, når man kigger på det rent geografisk – omend der stadig er massiv overvægt af jyske klubber. Vores egen klub Silkeborg-Voel KFUM er en af 10 jyske klubber i HTH Ligaen, mens Odense her udgør det enlige fynske islæt. Nykøbing Falster Håndbold repræsenterer Sjælland, mens hovedstaden hos kvinderne kan mønstre to hold i form af København Håndbold og Ajax København.
Og rent faktisk lykkedes det for København at sikre sig DM-guldet hos kvinderne i den forgangne sæson. Det skete foran Nykøbing Falster, der vandt i 2017 – og på det tidspunkt brød en række på ni jyske danmarksmestre på stribe. Før det skal vi tilbage til 2005 for at finde en ikke-jysk mester – og dengang var det såmænd Anja Andersens Dream Team fra Slagelse DT, der løb med kvindernes titel.
Og hvordan kan det så være, at der har været sådan en jysk slagside i så mange år?
Udover at håndboldkulturen generelt har større fodfæste i Jylland end i København, skal man formentlig heller ikke undervurdere, at sponsorer i byer som eksempelvis Skjern (der er regerende Danmarksmestre hos herrerne) har samlet sig om at skabe fælles opbakning til håndbolden i et område, der ikke har så mange andre sportsgrene fra øverste hylde at byde på. Penge er ikke så store i håndbold som i fodbold, men de har stadig en del at sige…
Noget kunne dog tyde på, at der hos kvinderne er ved at ske et skred i den østlige retning. Om det også sker hos mændene, kan kun tiden – og formentlig en stor pose penge til en københavnsk håndboldklub – ændre på.